leuke liefde tips
liefdesgedichten
liefdes teksten
liefdes zinnen
koosnaampjes
openingszinnen
liefdes plaatjes
love quotes
wat is liefde
hoe herken je hem
hoe herken je haar
een gelukkige relatie
liefde en bloemen
vakantieliefde
liefdesverdriet
de ideale man of vrouw
valentijn plaatjes

liefde gerelateerd
trouwtips
goedkoop trouwen
trouwfeest tips
speciaal trouwmoment
1001 trouwkaarten
trouwkaart site
trouwkaarten met foto
trouwgedichten
liefdes zinnen
huwelijksjubileum
leuk huwelijksjubileum
tips voor valentijnsdag
valentijn tips

Valentijnsdag

Valentijnsdag is de grote dag voor de liefde en valt op 14 februari. Met Valentijn stuur je lieve kaartjes, geef je kleine cadeautjes, schrijf je liefdesbrieven aan iemand waar je veel van houdt. Het is niet een dag voor alleen geliefden, stuur eens een lieve kaart naar je moeder, maak oma blij met een doos chocolade of geef je vader een heerlijke fles wijn. We weten het, Valentijnsdag is vooral een commerciële dag geworden, misschien wel waar, maar één dag in het jaar extra aandacht besteden aan iemand die je lief vindt, zoveel moeite is dat niet. Daarnaast, het gaat niet om de grootte van het cadeau, het gaat er vooral om dat het persoonlijke cadeaus zijn. Een kaart schrijf je zelf en ben je helemaal in de stemming…een heuse liefdesbrief. Valentijnsdag of Valentijn wordt overigens over de hele wereld gevierd maar in sommige landen nog niet zo lang. De Denen hebben er bijvoorbeeld pas 20 jaar geleden een echte feestdag van gemaakt. De Fransen (wie anders) versturen al sinds 600 jaar valentijnskaartjes naar iedereen die ze lief is. De echte Valentijn, die waar deze dag is vernoemd, leefde waarschijnlijk ergens in de 3e eeuw in Italië en kwam op een nogal gruwelijke manier aan z’n eind. De Romeinse keizer Claudius II, liet hem gevangen nemen en de dag erna onthoofden.


Valentijnsdag is de dag van Valentijn

Even terug naar de zo ellendig aan zijn einde gekomen Valentijn. Valentijn was een katholieke priester in het Romeinse Rijk en deze priester trouwde soldaten in het geheim. Waarom moest dat in het geheim? De Romeinse keizer Claudius had graag een goed en groot leger. Trouwen en de liefde zou de soldaten alleen maar afleiden van hun belangrijkste taak namelijk oorlog voeren. Als keizer heb je dan de macht om trouwen te verbieden en dat deed Claudius dan ook. Valentijn had alleen een andere mening en vond dat de liefde boven alle wetten ging. Hij trouwde de soldaten stiekem. Daar kwam Claudius achter en Valentijn werd gevangen genomen en hij werd veroordeeld tot de doodstraf. In de gevangenis werd Valentijn, die volgens sommigen wonderen kon verrichten, bewaakt door een cipier. Deze cipier had een blinde dochter en hij vroeg Valentijn om haar te genezen. Helaas was er te weinig tijd want Valentijn werd al de volgende dag onthoofd. Maar Valentijn had wel de tijd om een brief te schrijven aan het meisje. Toen het kind de brief in handen kreeg gebeurde er een wonder, ze kon weer zien! Door alle wonderen die deze Valentijn verrichte werd hij jaren later ook heilig verklaard door de kerk. Er zijn meer verhalen over het ontstaan van Valentijnsdag maar volgens ons is dit bovenstaande verhaal wel het mooiste.


Valentijnsdag en de liefde

Bij Valentijnsdag horen vooral valentijnskaartjes, kaartjes met een romantische boodschap of gewoon een lief berichtje. Dit komt door die geweldige, lieve brief van Valentijn aan het blinde meisje maar er is nog een meer romantische verklaring. In de 15e eeuw werd een Franse graaf door de Engelsen in de gevangenis gegooid. De arme graaf schreef tijdens zijn gevangenis prachtige liefdesbrieven aan zijn vrouw die hij Valentines noemde. Door al die verhalen is Valentijnsdag natuurlijk een mooie dag voor de liefde. In Italië staan jonge meisjes voor het raam op 14 februari. De eerste man die ze zien die ochtend is de man met wie ze gaan trouwen of lijkt op de man met wie ze gaan trouwen. Koreaanse meisjes geven snoep aan de jongen waar ze dol op zijn op 14 februari, de jongens geven pas een maand later, op 14 maart, snoep aan hun geliefde. In IJsland zijn vooral bloemboeketten populair, trouwens ook in Spanje. Maar waar de Spanjaarden los gaan met grote en extravagante boeketten houden de IJslanders het bescheiden. De Filippijnen hebben wel een bijzondere manier bedacht om Valentijnsdag te vieren. Het is een dag om massaal te trouwen! Daar bedoelen we dus mee, met in ieder geval meer dan twintig paren tegelijkertijd. We weten niet zeker of daar de romantiek echt vanaf spat.


home
© leukeliefde.nl - valentijnsdag, valentijn