Tot op vandaag blijft de pil in België en Nederland het meest gebruikte voorbehoedsmiddel, gevolgd door het spiraaltje en het condoom. Maar daar lijkt verandering in te komen. Heel veel vrouwen twijfelen of het wel veilig is om de pil jaar na jaar te slikken en hebben het idee dat de pil een negatief effect heeft op zowel het lichaam als de geest. Maar is dit daadwerkelijk zo?
Hoe werkt de pil?
Het merendeel van de anticonceptiepillen zijn combinatiepillen, die twee hormonen bevatten: synthetisch of natuurlijk oestrogeen en progestageen. Oestrogeen zorgt voor een regelmatige cyclus. Progestageen helpt een zwangerschap voorkomen door te verhinderen dat een follikel rijpt en tot een eisprong leidt. De combinatiepil wordt ingenomen gedurende 21 dagen, waarna een stop van zeven dagen volgt. Hierdoor daalt de hormoonspiegel en vindt de menstruatie plaats.
Risico’s van de pil
De drie grootste zorgen bij het gebruik van de anticonceptiepil zijn:
- verhoogde kans op trombose
- verhoogde kans op depressie
- verminderen libido
Trombose
Hoe groot dit risico precies is hangt af van het type pil. Zo’n 2 op de 10.000 vrouwen per jaar krijgt een veneuze trombose bij gebruik van de pil met het laagste risico. Wanneer deze pil echter niet goed verdragen wordt en er voor een andere pil gekozen wordt kan dit oplopen van 5 tot 12 gevallen per 10.000 vrouwen per jaar. Verder dient er ook rekening gehouden te worden met leeftijd, roken, overgewicht en vaataandoeningen.
Depressie
Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken kan niet onomstotelijk vastgesteld worden dat de anticonceptiepil zorgt voor een verhoogd risico op depressie. Er zijn zelfs onderzoeken waarin hormonale anticonceptie de symptomen van een depressie lijkt te verminderen. Wat wel vast staat is dat hormonen het lichaam en de geest beïnvloeden. Dat geldt niet alleen voor hormonale anticonceptie, maar ook voor de lichaamseigen hormonen.
Libido
Veel vrouwen voelen zich anders door inname van de pil en geven aan dat de pil negatieve invloed heeft op hun seksualiteit. De resultaten van de onderzoeken die hiernaar gedaan zijn spreken elkaar tegen. Sommige onderzoeken wijzen op een toename van het libido, anderen op een vermindering of zelfs helemaal geen effect.
Wat als je de pil ononderbroken neemt?
Tegenwoordig is het gebruikelijk om geen stopweek in te lassen en dus blijft de menstruatie uit. Wat veel vrouwen ontzettend prettig vinden. Maar er zijn ook zorgen. Er is echter geen enkele medische reden om na 21 dagen telkens een stop van 7 dagen in te lassen.
Conclusie
Het is niet zo zwart wit wanneer het gaat om de voor of nadelen van het gebruik van de anticonceptiepil. Persoonlijke factoren en gezondheid spelen hierin een grote rol. Wanneer er zorgen zijn of men problemen heeft, kan dit het beste met een arts of gynaecoloog besproken worden en zo te kijken naar eventuele oorzaken en mogelijke oplossingen.