Er zijn verschillende soorten anticonceptie die je kan gebruiken om een zwangerschap te voorkomen. Welke jij gaat gebruiken, is afhankelijk van verschillende factoren. Zo bestaat er anticonceptie die inwendig wordt ingebracht, wat handig is als je bijvoorbeeld de pil regelmatig vergeet in te nemen. Aangezien er in anticonceptie hormonen aanwezig zijn, kan het zijn dat jouw lichaam op de ene soort slechter reageert dan op de ander. Het is dus erg persoonlijk welke soort jij het beste kan nemen. Om hierachter te komen is het belangrijk om te weten welke soorten anticonceptie er precies zijn, hoe ze gebruikt worden en hoe duur het is.
– De anticonceptiepil is een veelgebruikte anticonceptie, welke hormonen bevat die ervoor zorgen dat er geen eicel vrijkomt in het lichaam. Ook is de baarmoederwand niet geschikt voor een innesteling door het gebruik van de pil. Je slikt voor drie weken lang elke dag een pil. Vervolgens heb je een stopweek: je slikt zeven dagen lang geen pil en je word ongesteld. Na deze week is het tijd om weer te beginnen aan een nieuwe reeks pillen. In een doosje met anticonceptiepillen zitten enkele stripjes, waar je een paar maanden mee vooruit kan. Je betaalt hier jaarlijks een paar tientjes voor vanaf een bepaalde leeftijd. Het wordt namelijk vergoed tot een bepaalde leeftijd, deze leeftijd is afhankelijk van het land waarin je woont.
– Het spiraaltje is ook een anticonceptiemiddel die veel gebruikt wordt door vrouwen. Er zijn twee soorten op de markt: het hormoonspiraal en een koperspiraal. Beide soorten worden inwendig geplaats en kunnen een bepaald aantal jaren blijven zitten. Voor een hormoonspiraal geldt dat het vijf tot acht jaar kan blijven zitten en de koperspiraal vijf tot tien jaar. Je betaalt eenmalig kosten, voor het plaatsen ervan. Deze kosten gaan al snel richting de honderd euro, soms ligt het nog hoger. Het kan zijn dat dit (deels) vergoed wordt. Bij beide varianten kan een bevruchte eicel niet nestelen in jouw baarmoeder. De hormonen van het hormoonspiraal zorgt ook voor dikker slijm van de baarmoedermond en het koper van de koperspiraal zorgt voor onvruchtbare zaadcellen.
– Ook bestaan de anticonceptiepleister en de prikpil. De pleister heeft dezelfde werking als de anticonceptiepil, echter komen hiermee de hormonen het bloed binnen via de huid. Je betaalt hier ongeveer een tientje voor per maand, tenzij het vergoed wordt. Als je voor de prikpil kiest, dien je om de drie maanden naar de huisarts te gaan voor een nieuwe prik. Deze wordt in je bovenarm of bil gezet en bevat een hormoon. Hiervoor betaal je rond de tien euro per maand, afhankelijk van de verzekering. Naast de bovenstaande anticonceptiemiddelen zijn er nog meer opties op de markt, zoals het pessarium, de vaginale ring, condooms, het hormonale implantaat en sterilisatie.
Er zijn meerdere soorten anticonceptie, die allemaal een andere werking hebben en andere bijwerkingen en kosten met zich mee brengen. De kosten zijn afhankelijk van het land waarin je woont, maar ook jouw leeftijd. Vaak worden anticonceptiemiddelen vergoed tot een bepaalde leeftijd. Welke soort anticonceptie het meest geschikt is, is een persoonlijke keuze.