Taboe op leeftijdsverschil

Veel mensen hebben een jongere partner. Jongere mensen zijn namelijk nog mooi en gezond. Een gezond en jeugdig uiterlijk, is ideaal voor de voortplanting. Vrouwen kregen vroeger namelijk op zeer jonge leeftijd al kinderen. Het is iets uit onze evolutie. We willen allemaal jong zijn en er jong uitzien. Veel mannen en vrouwen, die in een midlifecrisis zitten, gaan (onbewust) op zoek naar een jongere partner. Ze willen hun jeugd eigenlijk herbeleven en kijken tegen hun oude dag op.

De omgeving heeft meestal kritiek op leeftijdsverschillen, binnen een relatie. Een relatie tussen een jonge vrouw en een oudere man zou een rode vlag zijn. De vrouwen zouden, volgen anderen, alleen maar op geld uit zijn. Ze geloven niet dat er sprake van echt liefde is.

Andersom is er ook veel kritiek. Een relatie tussen een oudere vrouw en jongere man zou alleen maar om erotiek en geld draaien. Denk aan het stereotype beeld van vrouwen op leeftijd, die met een jonge Afrikaanse man trouwen. De man zou alleen maar een visum naar het Westen willen, terwijl de vrouw denkt een “jonge god” aan de haak te hebben geslagen. Ook worden deze mannen met “toy boys” vergeleken en oudere vrouwen worden als “cougars” gezien.

Voorkeuren van mensen

Iedereen heeft zijn voorkeur. Er zijn mensen die specifiek op partners met meer levenservaring vallen. Ze doen hen bijvoorbeeld aan hun vader denken. Misschien is hij een vaderfiguur voor een jonge vrouw, omdat haar eigen vader haar onvoldoende liefde gaf. Ze zoekt iets soortgelijks in haar partner. Hij ziet haar misschien een beetje als een dochter, die hij nooit gekregen heeft. Soms is het iets uit hun jeugd, wat mensen missen. Meestal zit dit probleem in ons onderbewuste opgeslagen.

Sommige mensen vinden leeftijdsgenoten te oud of onaantrekkelijk. Ze zoeken specifiek naar iemand die soms twintig of dertig jaar jonger is. Ze willen de verliefdheid uit hun jeugd opnieuw beleven en die vlinders weer ervaren. Een jonger iemand heeft geen of minder huwelijken achter de rug, heeft niet altijd kinderen en is daarom vrijer. Soms draagt een jonger iemand minder bagage met zich mee, doordat hij minder levenservaring heeft. Mensen zoeken dan iemand die fris, jeugdig en onaangetast is.

Leeftijd levert niet altijd problemen op

© Pexels.com

Er zijn voldoende relaties met een groot leeftijdsverschil, die wel volledig slagen. Zodra de liefde sterk genoeg is, hoeft een deze kloof geen obstakel te vormen. Mannen hebben iets vaker de voorkeur voor jongere vrouwen. Dit komt doordat jongere vrouwen vaker wat meer ervaren mannen zoeken. Ze zoeken een man die hen kan beschermen en intelligent is. Ze kunnen er goede en volwassen gesprekken mee voeren. Veel mannen van hun leeftijd zijn namelijk te jong van geest. Het duurt helaas wat langer totdat mannen echt volwassen zijn.