Wat is het kenmerk van een toxische relatie?

Het typische kenmerk van een toxische relatie is dat je op de eerste plaats niet mét en niet zonder elkaar kunt. Het kan ontstaan zijn doordat je dergelijke relaties van dichtbij hebt gezien toen je nog jong was. Jeugdtrauma’s kunnen een trigger zijn om in een toxische (giftige) relatie terecht te komen. Om in een toxische relatie terecht te komen, heb je een laag zelfbeeld of weinig respect. Er zijn er, die denken dat ze het verdienen om in zo’n dergelijke giftige relatie terecht te komen. Ook zijn er, die ervan overtuigd zijn dat ze de ander nodig hebben om zich compleet te kunnen voelen. Het hebben van een giftige relatie is over het algemeen een slecht teken. Dat is vooral het geval als je partner een narcist of sociopaat is. Het hoeft niet het einde te betekenen van de relatie als je beiden inziet dat je wilt werken aan je relatie en aan jezelf. Wanneer je er beiden aan werkt, bestaat de mogelijkheid dat een giftige relatie verandert in een gezonde relatie. Je hebt daarbij wel de juiste hulp nodig.

Wat is een narcist en een sociopaat?

Een persoon die overmatig alleen met zichzelf bezig is, wordt een narcist genoemd. Zo’n persoon is dominant, egoïstisch en wil graag bewondering voor datgene wat hij of zij doet. Hij of zij heeft een gebrek om zich in te leven naar de ander. Ze voelen zich verheven boven de ander.

Voor een narcist zijn personen, die emotioneel intelligent zijn, de beste prooien. Je moet zien te voorkomen dat een narcist gebruik maakt van je goede eigenschappen. Daarom is het goed dat je weet hoe een narcist je probeert te manipuleren. Wanneer een persoon emotioneel intelligent is, is hij of zij gemakkelijk in de omgang. Ze zien graag het goede in de mens. Ze vinden het fijn als iedereen goed met elkaar kan opschieten. De minder goede eigenschappen worden door deze personen vaak over het hoofd gezien. Een narcist ziet dat je gemakkelijk te manipuleren (beïnvloeden) bent. Je wilt graag dat iedereen het naar de zin heeft. Een narcist heeft de vervelende eigenschap dat hij of zij jaloers is op personen met emotionele intelligentie. Een narcist zal voldoening halen om deze persoon te kwetsen.

Een sociopaat is een persoon die kampt met een antisociale persoonlijkheidsstoornis (ASP). Een persoon met ASP heeft problemen om zich te verplaatsen in de ander. Ook zal hij of zij het moeilijk vinden om de gevoelens, die een ander heeft, te begrijpen. Een sociopaat zal niet aan een ander denken, wanneer hij of zij wat doet of een beslissing neemt. Hij of zij zal zich daarbij nooit schuldig voelen. Deze personen zijn engerds en vaak een gevaar voor de samenleving.

Als je een toxische relatie hebt

© Pexels.com

Wanneer je een toxische relatie hebt, wil dat niet zeggen dat je zo’n relatie moet opgeven. Wanneer je beiden van plan bent om aan de relatie te werken, dan kun je een goede relatie krijgen. Wanneer je niet met elkaar kan leven, maar ook niet zonder elkaar, is het verstandig om de draad op te pakken en samen te werken aan een gezonde relatie. Zo moet je leren om niet altijd de schuld van de problemen aan je partner toe te schrijven. Wanneer je er beiden aan wil werken, kan het verstandig zijn om samen naar therapie te gaan. Ga op een gezonde manier met elkaar communiceren, zodat je gelukkig wordt door alles met elkaar te overleggen. Je moet ervan overtuigd zijn dat het werken aan een goede relatie niet in een dag is opgelost, maar dat het tijd vergt.