Een break-up is voor veel mensen een hele vervelende ervaring. Nadat je een hele tijd lief en leed met elkaar hebt gedeeld, vraag je je misschien af of het niet mogelijk is om vrienden te blijven met je ex-partner. Veel mensen hebben hier een andere mening over. Zo zeggen veel relatietherapeuten dat het niet mogelijk is omdat de kans dat je opnieuw voor je ex valt heel groot is. Wij gingen op onderzoek uit en kwamen tot de volgende conclusie: of het mogelijk is om vrienden te zijn hangt af van een aantal factoren. Wij lichten ze voor je uit:

Waarom wil je vrienden blijven met je ex?

Het is belangrijk dat je voor jezelf eerlijk antwoord geeft op deze vraag: wat is de reden dat je nog vrienden wilt zijn met je ex? Het is namelijk veel makkelijker om vrienden te blijven wanneer allebei de ex-partners er vrede mee hebben dat de relatie voorbij is. Het is dus belangrijk dat niet één van beide nog hoop heeft dat het weer goedkomt. Maar delen jullie bijvoorbeeld dezelfde hobby, zitten jullie in dezelfde vriendengroep of zijn jullie collega’s? Dat kunnen redenen zijn om nog eens af te spreken.

Hoe was de relatie en de break-up?

Hoe lang de relatie duurde, hoe intensief deze was en of de breuk van beide kanten kwam zijn allemaal van belang wanneer je je afvraagt of je vrienden kunt blijven met je ex. Gaat het bijvoorbeeld om een jeugdliefde? Of zijn jullie gewoon uit elkaar gegroeid? Dan is de kans groter dat jullie vrienden kunnen blijven.

Hoe lang zijn jullie al uit elkaar?

Na een relatiebreuk is het handig om eerst even alle lijntjes met elkaar te verbreken. De meeste experts zeggen dat het belangrijk is om elkaar een tijd niet te zien voordat je weer contact opneemt. Zo kunnen jullie allebei de tijd nemen om het gemis te verwerken. Je hoeft elkaar heus niet dwangmatig te vermijden, maar het is wel verstandig om geen onnodig contact te hebben en niet op elkaars sociale media te kijken. Wanneer beide partners het verdriet hebben verwerkt dan kunnen jullie eventueel het contact weer oppakken.

Heb je een nieuwe relatie?


Wanneer jij of je ex-partner een nieuwe relatie heeft, dan is het belangrijk om hier rekening mee te houden in het contact met je ex. Het kan zijn dat je nieuwe partner er moeite mee heeft dat je nog contact hebt met je ex. Dit is geen reden om helemaal geen contact meer met je ex te hebben, maar het is wel belangrijk om hier goed met je nieuwe partner over te communiceren en hem of haar gerust te stellen.

Hebben jullie kinderen?

Wanneer jullie samen kinderen hebben, dan is het verstandig om vriendschappelijk met elkaar om te gaan. Dit is niet alleen fijn voor de kinderen, maar ook voor jullie zelf. Je komt er in dat geval namelijk niet onderuit dat je elkaar blijft zien.