Niemand gaat een relatie aan om zijn of haar partner bewust te bedriegen. Maar mensen blijven mensen en die maken soms fouten. Vreemdgaan is één van die fouten. Wat als je bent vreemd gegaan? Hoe kun je hier het best mee omgaan? Wij geven je vijf tips om je te helpen met deze vervelende situatie.

1. Waarom ben je vreemd gegaan?

Het is belangrijk om eerst voor jezelf uit te zoeken waarom je vreemd bent gegaan. Hadden jij en jouw partners bijvoorbeeld ruzie of gaat het al langere tijd niet goed? Of zocht je iets dat je in je relatie niet kunt vinden? De reden kan veel vertellen over wat je het best kunt doen en of je er nog aan kunt en wil werken met je partner.

2. Ga je het vertellen? 

Je bent vreemd gegaan en dat doet veel met je. Grote kans dat je een enorm schuldgevoel hebt. Maar ga je het vertellen aan je partner? Was het een eenmalig slippertje na een iets te gezellige borrel? Dan kan het zomaar zijn dat het misschien verstandiger is het te verzwijgen. Als je vreemd bent gegaan omdat je in relatie iets mist, dan is het wellicht goed om het op te biechten. Wie weet kunnen jullie er over praten en maakt het jullie band juist sterker. Volg hierin vooral je gevoel.

3. Houd rekening met emoties 

Heb je besloten om het aan je partner te vertellen? Bedenk dan goed dat diegene het slachtoffer is. Hij of zij kan heel heftig en emotioneel reageren en heeft daar ook alle reden toe. Geef ruimte voor die emoties en toon begrip. De woede en het verdriet accepteren en respecteren is het enige dat je kunt doen in deze situatie. Je partner komt waarschijnlijk ook met veel vragen en verwacht antwoorden. Bereid je hierop voor.

4. Werk aan jullie relatie 

Als jullie samen besluiten om de relatie toch nog een kans te geven, dan is dat natuurlijk goed nieuws. Verwacht alleen niet dat alles meteen weer koek en ei is. Het vertrouwen is beschadigd en dat moet steentje voor steentje weer worden opgebouwd. Dat heeft tijd nodig en die tijd moeten jullie elkaar ook geven. Praat over de situatie en over gevoelens en emoties. Communicatie is de sleutel tot een betere relatie.

© Pexels.com

5. Vreemdgaan is niet het einde 

Vreemdgaan hoeft niet het einde van jullie relatie te betekenen. Natuurlijk levert het schade op, maar schade is te herstellen. Communicatie is hierin erg belangrijk. Ben eerlijk naar jezelf en naar je partner. Als je een stomme fout hebt gemaakt, maar je partner niet kwijt wil raken dan moeten jullie aan jullie relatie werken. Eerlijkheid is de sleutel naar succes en naar een stabiele en gelukkige relatie. En wanneer je partner je jouw vreemdgaan vergeeft, zorg dan dat je hem of haar nooit meer laat gaan.