Er gaan verschillende verhalen rond over het samen slapen met een partner en alleen slapen. Aan beiden kanten zitten voor- en nadelen, maar wat is nu beter voor je? In dit artikel ga ik je er wat meer over informeren.

Slechte nachtrust bij samen slapen

Als je partner je onbewust wakker houd door bijvoorbeeld gesnurk, een onrustige slaper die veel beweegt of geluiden maakt kan dit je nachtrust verstoren. In dit geval is het voor je nachtrust beter om alleen te gaan slapen. Een slechte nachtrust brengt veel nadelen met zich mee, waarvan het liefdeshormoon, ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd afneemt na een slechte nachtrust. Als je je partner dus onbewust een slechte nachtrust bezorgt kun je beter niet met elkaar slapen, dat vergroot de kans op een knuffel de dag erna.

Andere ritmes

Als je een ander ritme hebt dan je partner kan samen slapen nadelen met zich meebrengen. Als de een pas om 12 uur naar bed gaat en de ander er weer om 6 uur uit moet kun je elkaars nachtrust verstoren doordat je elkaar steeds wakker maakt, dit kan gaan botsen.

Ruimte voor jezelf

We hebben als mensen allemaal ruimte nodig voor onszelf. De ene persoon heeft hier meer behoefte aan dan de ander. Als je hier samen afspraken over maakt en voldoende ruimte hebt in je bed om even een momentje voor jezelf te nemen, hoeft dit geen nadeel te zijn bij het samen slapen.

Diepere slaap als je samen slaapt

Wanneer je partner je nachtrust niet verstoort kan je juist in een diepere slaap komen als je samen slaapt. Je hebt een betere remslaap als je met je partner slaapt. Je remslaap is de fase van de nachtrust waarin je emoties en gebeurtenissen gaat verwerken. Dit is een belangrijk onderdeel van je slaap. Als je geen onrustige partner hebt in de nacht kan samen slapen juist een voordeel zijn voor je nachtrust.

© Pexels.com

Intiem als je samen slaapt

Samen slapen is natuurlijk een stuk intiemer dan alleen slapen in een groot bed. Het is zelfs een van de intiemste dingen die je kunt doen. Als je je veilig en vertrouwd voelt bij je partner en je geen last hebt van elkaar tijdens het slapen kan het zelfs stress verminderend werken. Dit is dus een flink voordeel als je last hebt van stress. Je kunt dan heerlijk ontspannen samen wakker worden.

De conclusie van dit artikel is dat het goed is om samen te slapen, mits je partner je nachtrust niet onbewust stoort. Je komt in een diepere slaap en het verminderd stress wanneer je je veilig voelt bij je partner als je samen slaapt. Dit zorgt ervoor dat je ontspannen en uitgerust wakker kan worden en samen fris aan de dag kunt gaan beginnen.