Steeds meer mensen blijven bewust single. Ze vinden de vrijheid prettig. Ze doen waar ze zin in hebben en hoeven geen rekening met een partner te houden. Singles kunnen altijd naar hun vrienden toe en hebben hun eigen verantwoordelijkheden. Voornamelijk mensen met een druk leven, blijven bewust vrijgezel. Ook reizigers vinden het prettig. Dit komt doordat ze weinig tijd voor een eventuele partner hebben. Deze mensen vinden een relatie niet de basis voor persoonlijk geluk. Ze zijn gelukkig met zichzelf, met hun hobby of met hun werk. Een partner is leuk, maar niet nodig.

De voordelen van het vrijgezellenleven

Je bent als vrijgezel niet afhankelijk van de ander. Je zorgt voor je eigen inkomen, geluk en sociale contacten. Je kunt gaan en staan waar je wilt. Je hebt extra tijd voor een gezonde leefstijl, langdurige vriendschappen en een aantrekkelijke carrière. Natuurlijk kun je losse seksuele contacten aangaan, zonder een jaloerse partner. Je kunt met mensen flirten en scharrels er op nahouden. Daarnaast leer je jezelf beter kennen en heb je geen last van relatieproblemen, zoals conflicten en vreemdgaan. Je bent mentaal dus stabieler, omdat je geen risico met iemand neemt.

De nadelen van het vrijgezellenleven

Als vrijgezel kun je soms eenzaam zijn. Je mist een geliefde, die je iedere avond in bed knuffelt. Je hebt geen partner die je in het huishouden helpt en eventueel voor je kinderen zorgt. Je moet alles alleen doen, behalve als je voldoende hulp en steun van je vrienden of familie krijgt. Je mist ook een reismaatje en levensmaatje, die altijd bij je wil zijn. Als je gaat daten, kan het langer duren voordat je een geschikte match vindt. Je moet ook alles zelf betalen en kunt de kosten niet met je partner delen.

De voordelen van een relatie

Je kunt altijd je verhaal bij iemand kwijt. Je partner luistert naar je en biedt je hulp. Hij is een maatje en geliefde. Jullie kunnen van alles samen ondernemen. Denk aan gezamenlijke activiteiten, reizen, naar feestjes gaan en een gezamenlijk sociaal netwerk onderhouden. Je partner begroet je, als je na je werk weer thuis komt. Het is een moment om naar uit te kijken. Bovendien kun je, in de avond, samen voor de tv hangen en elkaar knuffelen. Jullie kunnen samen toekomstplannen maken, gaan samenwonen en kinderen krijgen. Als vrijgezel mis je deze momenten.

De nadelen van een relatie?

© Pexels.com

Je hebt altijd verantwoordelijkheden binnen een relatie. Je bent niet vrij om met anderen te daten. Een drukke baan kan vervelend voor je partner zijn. Deze heeft misschien het gevoel dat hij te weinig aandacht krijgt. Een relatie biedt nooit zekerheid. Je bent misschien onzeker of bang dat je partner vreemdgaat. Er kunnen conflicten zijn en de kinderen kunnen hier de dupe van worden. In een verkeerde relatie kun je jezelf wegcijferen, omdat je alles doet wat je partner wil. Je doet je geliefde een plezier en zet jezelf op de tweede plaats. Als vrijgezel richt je je juist meer op jezelf en je eigen ontwikkeling.

Het is een overweging, welke zeer persoonlijk is. Een grote groep mensen blijft bewust vrijgezel. Sommige mensen hebben moeite met relaties en anderen zijn gelukkig getrouwd.