Zolang er mensen zijn, zullen er relaties bestaan, en zullen er ook verschillende vormen van relaties bestaan. Hieronder vind je een rijtje van de meest voorkomende relaties:

Monogaam

De meest klassieke relatie is toch wel de “normale” (in een hetero normatieve wereld), monogame relatie. Binnen een monogame relatie spreken twee mensen af zich exclusief aan elkaar te binden, zowel romantisch als seksueel. Een mongame relatie kan bestaan tussen alle seksen onderling.

Niet-monogaam

Monogamie is voor veel mensen lang niet meer de enige optie. Niet-monogamie kan worden gezien als een overkoepelende term voor relaties die meer dan één partner omvatten, of het nu gaat om het vervullen van alleen een consensuele seksuele band met een ander, buiten de relatie, of ook liefdesvormen met anderen. Deze relaties zijn vaak net zo serieus als monogame relaties.

Rebound

Dit is een relatie waar iemand kort na een pijnlijke relatiebreuk zich snel met een ander inlaat, om de pijn van de relatiebreuk niet te hoeven voelen. Deze relaties zijn vaak rommelig en ongezond, omdat de ene partner er maar met één been in staat en nog met een hoop onverwerkte gevoelens zit, terwijl de andere partner misschien wel dolverliefd is. Deze relaties lopen vaak niet goed af.

Friends with benefits

Dit is wanneer vrienden ook seks met elkaar hebben, zonder enige ‘commitment’. Ook dit wordt wel eens rommelig, omdat vriendschappen op het spel staan, en het kan gebeuren dat de ene partij gevoelens ontwikkelt, terwijl die gevoelend niet komen bij de ander.

Polyamoureuze relatie

Een polyamoureuze relatie is een romantische en/of seksuele relatie waarbij de betrokken personen de mogelijkheid hebben om meerdere romantische en/of seksuele relaties tegelijkertijd aan te gaan. In een polyamoureuze relatie hebben de betrokken personen de vrijheid om te verkennen en te genieten van meerdere liefdesrelaties, zonder dat dit als ontrouw of overspel wordt beschouwd. Deze relaties kunnen monogaam of niet-monogaam zijn, afhankelijk van de individuele voorkeuren en afspraken van de betrokken partijen.

Polyamoureuze relaties vereisen open communicatie, respect voor de gevoelens en grenzen van alle betrokkenen en een hoog niveau van eerlijkheid en transparantie. Hoewel dit type relatie niet voor iedereen geschikt is, kan het een gezonde en bevredigende keuze zijn voor mensen die op zoek zijn naar meer vrijheid en diversiteit in hun liefdesleven.

© Pexels.com

Lange afstandsrelatie

Deze variant is toepasbaar op alle voornoemde relaties, maar verschilt in de zin dat de partners niet vlak bij elkaar wonen, maar moeten reizen om elkaar te zien, soms zelfs per vliegtuig.

Het is tegenwoordig gemakkelijker dan ooit om in nauw contact te staan met iemand die kilometers ver weg woont. We hebben whatsapp, Zoom, Facetime etc., maar het kan nog steeds een uitdaging zijn om de romantische klik met elkaar levend te houden. In sommige gevallen zijn dergelijke relaties slechts tijdelijk vanwege levensomstandigheden, terwijl ze in andere gevallen een permanente oplossing voor partners kunnen zijn. Sommige mensen vinden dit ook een hele fijne manier van met elkaar zijn.

Al met al is het belangrijk, welke vorm men kiest, dat de communicatie helder is en er sprake is van respect.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *